Kimpisen lukiossa on tänä syksynä polkaistu käyntiin uusi kurssikokonaisuus. Ainetutortoiminta –nimellä tarjolla oleva kurssi tuo mahdollisuuden tutustua opettajan työhön. Koska lukioaikanakin on hyvä tutustua työelämään, on tämä hyvä mahdollisuus saada tulevaisuuden uravalinnalle lisäpuhtia.

Tänä vuonna toiminnassa mukana ollut Lotta Ellonen on kiinnostunut opettajan ammatista, joten mukaan lähteminen oli itsestään selvä asia:

- Alkusyksystä erityisopettaja Arja vinkkasi, että minulla sujuu matematiikka hyvin ja kiinnostusta opetusalasta löytyy. Olen ollut toiminnassa mukana alkusyksystä alkaen.

Ainetutortoiminta on sananmukaisesti ohjaamista. Lukiolaiset käyvät joko ylä- tai alakoulun tunneilla tai lukion tunneilla avustamassa. Toimenkuvaan kuuluu monenlaisia asioita:

- Toimintaan kuuluu oppilaiden auttaminen ja jopa opettaminen, Taru Sakara kertoi.

- Olen pitänyt opetusta pienelle yläasteen porukalle, jolle matematiikka on haastavaa, Lotta kertoi.

Toimintaan mukaan lähteminen ei ole vaikeaa, ja se kätkee sisälleen paljon hyviä puolia:

- Tästä saa mukavasti yhden valinnaisen lukiokurssin. Olet paikalla tunneilla ja autat oppilaita, Suvi Mustola totesi.

- Lukiolaiselle tämä on todella helppoa työtä, sillä peruskoulun oppitunnithan kestävät vain 45 minuuttia, Lotta täydensi.

Tyttöjen mielestä tutortoimintaan lähtemiseen tarvitaan tietynlaisia ominaisuuksia, kuten sosiaalisuutta:

- On oltava avoin. Et saa pelätä ottaa muihin kontakteja. Tämän tarkoituksenahan on auttaa muita.

Matematiikan tutorointia Kimpisen kampuksella

Niko Pienmunne on tutoroinut matematiikan parissa Kimpisen koulun Peltolan toimipisteessä.

- Olen pitänyt kolmannen luokan oppilaille tunteja. Joka tunti luokseni tulee yksi oppilas ja otamme esimerkiksi muuta ryhmää kiinni, jos oppilas on ryhmää jäljessä.

Niko on muutaman kerran joutunut turvautumaan laskimen käyttöön:

- Yleensä olen lukiossa laskenut laskimella, ja olen joskus sanonut oppilaalle tarkistavani laskun laskimen avulla.

Niko suosittelee muitakin lähtemään ainetutorointiohjelmaan mukaan:

- Kannattaa lähteä mukaan. Ei tämä mitään haastavaa touhua ole ja on ilo seurata vierestä kun oppilaat oppivat oman opetuksesi pohjalta!

Eetu Töyrylä on toiminut Nikon tavoin ainetutorina matematiikan tunneilla Peltolassa. Eetu kertoi, että oppilaat jännittivät aluksi uutta ”apuopea”:

- Kyllä alussa oppilaat hieman vierastivat, mutta muutaman tunnin päästä he alkoivat kyselemään apua.

Jokaisen oppitunnin päätteeksi täytetään oppimispäiväkirjaa:

- Tuntien päätteeksi opettaja kuittaa nimensä ja sitten kirjoitetaan, mitä tunnilla tehtiin, Eetu Töyrylä kertoi.

Tutorointitoiminta tapahtuu Kimpisen kampuksella. Matkaa kouluihin on vain kivenheiton verran, joten suurta vaivaa projektiin osallistuminen ei vaadi. Kyseinen kurssi on ohjelmassa myös ensi vuonna ja lisätietoa siitä saa matematiikan opettaja Paavo Mustoselta, englannin opettaja Virve Siitoselta, opoilta ja erityisopettajalta.

Toimittaja:
Juho Kokko