Tiistaina riitti tekemistä monipuolisella tavalla, tutustuimme ranskalaisiin oppitunteihin, vesivoimalaan ja vietimme yhteistä iltaa ruuan parissa.

Tiistaina aamupäivä kului melko rennoissa merkeissä. Ensin kokoonnuimme koulun ajanviettopaikkaan, agoraan jonka jälkeen suuntasimme ranskalaisten oppilaiden kanssa kemian tunnille. Yllättävää kyllä, saimme jopa hieman selkoa tunnin aiheesta, sillä asiat olivat yleistä kertausta asioista joita mekin olemme opiskelleet. Tunnin jälkeen oli ruokatunti. Osa ryhmästämme söi koulun ruokalassa, mutta me ja muutamat muut menimme ranskalaisten pariemme kanssa läheiseen kebabravintolaan. Söimme leipäkebabit, jotka erosivat jonkin verran niistä, joita olemme tottuneet syömään Suomessa.

Iltapäiväksi ohjelmassa oli ensin improvisointipeli yhdessä ranskalaisten oppilaiden kanssa. Pelin tarkoitus oli esittää pienissä ryhmissä kohtauksia yleisesti tunnetuista elokuvista tai kirjoista sekä muita imitaatioita. Kaikilla näytti olevan hauskaa pelin aikana, niin esiintyessä kuin muita katsoessakin. Itse pääsimme esittämään kohtauksen Tarzanista. 

Ajanviettoa Divonnessa

Kun peli oli saatu päätökseen, ranskalaiset lähtivät oppitunnille ja suomalaiset Divonneen vanhaan vesivoimalaan (L'usine du Moulin David), joka oli Cernissä työskennelleiden eläkkeelle jääneiden insinöörien entisöimä. Vuonna 1887 perustettu voimala tuottaa vielä nykyäänkin virtaa monille yrityksille Divonnessa. Vesivoimala huolehtii myös ympäristöstään; parhaillaan oli menossa kalaportaiden rakennus, jotta kalojen reitti säilyisi samana kuin normaaliolosuhteissa.

Voimalan ympäristössä oli useita lähteitä, yksi niistä oli Source Emma johon liittyi legenda kauniista naisesta nimeltä Sylvia, joka meni naimisiin lähteen hengen kanssa pysyäkseen ikuisesti kauniina. Ei tarkkaan tiedetä mistä vesi tulee ja miksi se on aina kylmää, joten lähteen mysteeriä on pyritty selittämään tarun avulla. Luonto vesivoimalan ympärillä oli todella kaunista, vihreää kasvistoa ja vanhoja suuria puita. Oppainamme kierroksella toimi kaksi Hollannista kotoisin olevaa herrasmiestä, Maarten Halkema, joka oli it-alan insinööri ja Henri Slettenhaar, joka taas oli hydroelektroniikkainsinööri.  

Illanistumista

Kun kierros oli päättynyt, saimme kierrellä hieman Divonnessa. Runsaan sateen vuoksi kaikki hakeutuivat läheisiin puoteihin. Illalla oli luvassa pizzailta erään ranskalaisen tytön, Apollinen, kotona, jonne koko ryhmä oli kutsuttu. Me ja pari muuta menimme jo ennen muita ryhmäläisiä Apollinen luo valmistelemaan osaa pizzoista. Lähes kaikki toivat mukanaan jotain syötävää, mikä tulikin tarpeeseen sillä kaikilla oli kova nälkä. Ilta kului rattoisasti syödessä ja jutustellessa niin suomalaisten kuin ranskalaistenkin kanssa. Tunnelmaa iltaan loi epätavallisen pitkä ukkosmyrsky. Pian väki alkoi jo vähentyä ja meidänkin oli aika toivottaa hyvät yöt ja kiittää Apollinea illasta. Tiistai oli erityisen mukava päivä, koska saimme nähdä Divonnea ja viettää aikaa yhdessä koko ryhmän kanssa. ..

 

 

Teksti: 
Laura Immonen ja Aino Mäkipää