Tiedot
Viiden armeijan taistelu päättä Hobitti-trilogian ja samalla myös ohjaaja Peter Jacksonin työt J.R.R Tolkien romaanien filmatisoinnissa. Jackson ohjasi aiemmin elokuvasarjan Taru sormusten herrasta, joka oli menestys. Sarja voitti useita Oscar-palkintoja, sekä toi mainetta ja rahaa tekijöilleen.
Taru sormusten herrasta-elokuvat ovat lähes kaikin tavoin loistavia, mutta Hobitti-trilogia ei yllä edes samaan sarjaan. Suurimmat tasoerot löytyvät elokuvien juonista ja tapahtumista. Näissä osa-alueissa myös Viiden armeijan taistelu jää auttamatta jälkeen Sormusten herra-elokuvista.
 
Elokuvan alussa herätetty lohikäärme Smaug polttaa järvikaupungin, mutta saa surmansa jousimies Bardin nuolesta. Smaug on ollut sarjan aikaisempien elokuvien päävihollisia, joten on outoa, että hänet tapetaan aivan elokuvan alussa. Thorin Tammikilven johtama 12 kääpiön ja hobitti Bilbo Reppulin joukkio on löytänyt tiensä hylättyyn kääpiölinnakkeeseen, joka on täynnä kultaa ja arvoesineitä, joita Smaug ennen vartioi. Järvikaupungin eloonjääneet ja haltijat tulevat hakemaan osuutta aarteesta, mutta kullanhimoinen Thorin ei suostu luopumaan pienestäkään osasta. Joukkiot valmistuvat kamppailemaan linnakkeen hallinnasta, kunnes mukaan tulee suuri armeija örkkejä, jolloin varsinaiset taistelut alkavat.
 
Elokuvan loppu on lähinnä mäiskettä, varsinkin päähahmojen välisiä kaksintappeluja, mutta itse suurien armeijoiden väliset taistelut jäävät harmittavan pieneen ja merkityksettömään rooliin. Elokuvan juonen ollessa näinkin laimea itse elokuvatrilogian päähahmo hobitti Bilbo Reppuli, jota näyttelee erinomaisesti Martin Freeman, jää myös hyvin pieneen osaan. Tässä kohtaa alkaa miettimään, että onko elokuvan ajatus ja juonimuutokset lähteneet hieman käsistä. Taru sormusten herra-elokuvissa taisteluissa käytettiin oikeita näyttelijöitä, mutta Hobitissa roolin ottavat tietokoneella tehdyt erikoistehoisteiden täyttämät kohtaukset, joiden oli luultavasti tarkoitus luoda mahtipontisuutta. Nämä liioitellut kohtaukset saavat itse asiassa Viiden armeijan taistelun näyttämään todella epäluonnolliselta ja "tahmealta".
 
Hobitti-trilogia onkin tehty palvelemaan ohjaaja Jacksonin faneja, eikä niinkään Tolkienin kirjojen ihailijoita. Jacksonin mahtipontisesta Hobitti-elokuvasta voi joko pitää tai ei, mutta ei se todellakaan ole samaa tasoa kuin Taru sormusten herrasta-elokuvat. Tämän takia Viiden armeijan taistelu oli itselleni pettymys, vaikka ihan menevää iltaviihdettä se olikin. On hyvä myöntää, että elokuva kärsii arvosteluissaan Jacksonin aikaisemmista loistavista Tolkien-elokuvista.
 
Pyry Kunnas