Tiedot
The Fault In Our Stars (Suom. Tähtiin Kirjoitettu Virhe) on vuonna 2012 julkaistu romanttinen romaani, jonka on kirjoittanut John Green.
Kirja kertoo kahdesta nuorukaisesta, Hazel Grace Lancasterista ja Augustus Watersista, jotka tapaavat syöpää sairastavien nuorten tukiryhmässä Indianapolissa. Kirjassa nuoret tutustuvat toisiinsa ja rakastuvat. He nauttivat elämästään yhdessä matkustellen, miten nyt kahden syöpää sairastavan nuoren kuuluukin, kunnes kohtalo päättää muuttaa nuorenparin elämän suunnan uudemman kerran.
Päähahmoina toimivat Hazel Grace ja Augustus ovat taidokkaasti ja luovasti luotuja. Hahmot ovat realistisia  ja heihin voivat varmasti monet nuoret samaistua. Nuorten elämää kuvaillaan tarkasti, ja tyyli on nykypäiväinen. Kirjan varrella lukijalle herää mielikuvia hahmojen ulkonäöistä ja myös miljööstä, mikä on mielestäni tärkeää mielekkyyden ja kiinnostavuuden kannalta. Myös kirjan sivuhenkilöt ovat aiheeseen sopivia ja kokonaisuus on realistinen. Hazelin ja Augustuksen perheet ovat tukena koko matkan ajan, ja nuorten ystävätkin, tukiryhmässä ja sen ulkopuolella, auttavat heitä parhaansa mukaan läpi vaikeimpien aikojen.

Kirjassa yhdistyvät nuoruus, rakkaus, pelko, viha ja epäoikeudenmukaisuuden tunne. Kirja on koskettava teos kahdesta nuoresta ja elämänhaluisesta ihmisestä, joilla ei välttämättä ole enää aikaa jäljellä edes niin kauaa, kuin sitä on jo mennyt. Kirjailija on onnistunut luomaan teokseen koskettavan ja aidon tunnelman, joka ei jätä ketään kylmäksi. Teos on valtavan onnistunut, koska se on opettavainen ja se herättää lukijassa tunteita ja ajatuksia. Kuolemanpelko on ajoittaan kirjassa käsinkosketeltavaa ja se liikuttaa ja vetoaa lukijoihin. Kirjan lukemista on pakko jatkaa, koska juoni houkuttelee siihen ja mielenkiintoinen kieli kutsuu lukijaa jatkamaan kirjan loppuun asti.

Myös kirjan ajoittaiset huumoripiikit tekevät tehtävänsä. Kun edellisellä sivulla on pyyhkinyt kyyneleitä, saa seuraavalla jo hymyillä itsekseen onnellisuudesta. Hauskat osuudet kirjassa on sijoitettu taidokkaasti juuri oikeisiin kohtiin, ja ne tuovat sopivasti iloa kirjan rankan ja synkän aiheen keskelle.

Opettavaisuus ja tunteiden herätys ovat kirjan suurimpia positiivisia puolia. Kun lukee kirjaa, jonka henkilöiden kohtalo ja tilanne herättävät lukijassa suuria kysymyksiä, ei kirjailija voi olla epäonnistunut. Kirja antaa ajattelemisen aihetta jokaiselle, ja lukemisen aikanakin alkaa väistämättä ajatella omaa elämää, ja sitä, mikä on itselle oikeasti tärkeää. Osittain varmasti kirjan teema on opettavaisuuden takana. Se opettaa nauttimaan elämästä, pienimmistäkin ilonhetkistä ja olemaan kiitollinen siitä, mitä itsellä on. Opettavaisuus ja lukijoihin vaikuttaminen ovat mielestäni yksiä tärkeimpiä hyvän kirjan ominaisuuksia.

Jos kirjasta täytyisi etsiä "huonoja" puolia, voisin nimetä aiheen rankkuuden. Se on kieltämättä synkkä ja ajoittain aavistuksen ahdistava. Kirjailija on selkeästi ollut liian hyvä kuvailemaan ja tuottamaan tekstiä, koska siitä on muodostunut noin koskettava ja unohtumaton teos. Aiheen puolesta kirjan voisi antaa luettavaksi nuorille ja aikuisille, koska lapset voivat kokea aiheen liiankin ahdistavana ja jopa pelottavana. Itse kuitenkin koin kirjan herättävänä, positiivisena kokemuksena ja hyvällätavalla "ahdistavana". Se on mieleenjäävä ja saa aikaan suuren kirjon erilaisia tunteita.

 
Jenna Ruokonen